زگیل تناسلی یکی از بیماریهای جنسی رایج و منتقل شونده است که توجه بسیاری از سازمانهای بهداشت جهانی را به خود جلب کرده است. با توجه به شیوع گسترده این بیماری و تأثیرات جدی بر سلامت جنسی، پیشگیری از زگیل تناسلی به عنوان یک راهکار کلیدی در کاهش انتشار و پیامدهای این بیماری حائز اهمیت است.
هدف اصلی این مقاله، بررسی روشها، استراتژیها و اقدامات مؤثر در پیشگیری از زگیل تناسلی است. پیشگیری از زگیل تناسلی از اهمیت بالایی برخوردار است و این مقاله تلاش میکند تا با ارائه اطلاعات واضح و جامع، به عموم جامعه و متخصصان بهداشت جنسی کمک کند تا در تدابیر پیشگیری و کنترل این بیماری اثربخشتر عمل کنند. امیدواریم که این مقاله بتواند در افزایش آگاهی عمومی و بهبود استراتژیهای پیشگیری از زگیل تناسلی به نحوی مؤثر باشد.
HPV رایجترین عفونتی است که از طریق رابطه جنسی منتقل می شود و طبق برخی از آمار حدود 80 درصد از افراد (یعنی از هر 10 نفر 8 نفر) در طول زندگی خود به یکی از انواع آن مبتلا می شوند. از آنجا که در خیلی از موارد این عفونت علائمی ندارد خیلی از افراد ممکن است متوجه ابتلا خود به آن نشوند.
بیش از 200 نوع از ویروس اچ پی وی وجود دارد که بعضی از انواع آن مانند نوع 6 و 11 عوارضی مانند زگیل تناسلی به همراه دارند. این ویروس در اغلب موارد توسط سیستم ایمنی طی 2 الی 3 سال از بدن پاک می شود اما طی این مدت فردی که حتی علائمی ندارد و دچار زگیل نبوده می تواند ناقل باشد و دیگران را آلوده کند.
حتی اگر بدن ویروس HPV را از بین ببرد ممکن است این ویروس در طی زمان حضورش در سلولهای پوستی، تغییرات ژنتیکی در آنها ایجاد کرده باشد که شانس ابتلا به سرطان را بالا می برد.
نحوه پیشگیری از ویروس زگیل تناسلی چگونه است؟
یکی از دغدغه هایی که دربارهی این بیماری وجود دارد نحوه پیشگیری از ابتلا به آن و جلوگیری از انتشار ویروس به دیگران است در این مقاله به چگونگی پیشگیری از زگیل تناسلی صحبت خواهیم کرد.
استفاده از کاندوم
یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مقاربتی، استفاده از کاندوم است.
البته استفاده از کاندوم مانع از انتقال ویروس پاپیلومای انسانی نمیشود، اما براساس مطالعات صورت گرفته، احتمال بروز سرطان دهانه رحم را کاهش میدهد.
واکسیناسیون
در اولین قدم با پزشک خود در مورد واکسن اچپیوی (گارداسیل یا پاپیلوگارد) و چگونگی دریافت آن صحبت کنید. این واکسن در برندهای مختلف حداقل جلوی آلوده شدن شما به چند ژنوتایپ شایع HPV را گرفته و در افراد HPV مثبت از آلودگی مجدد آنها به سایر ژنوتایپ های شایع HPV جلوگیری می کند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
این کار سبب می شود که عفونت HPV پایدار نشود و زودتر توسط بدن پاک شود (مهمترین علت ایجاد کانسر در HPV وجود عفونت پایدار توسط این ویروس می باشد). برخی از اقداماتی که به تقویت ایمنی بدن کمک میکنند عبارتند از:
- عدم استعمال دخانیات
- عدم استفاده طولانی مدت از OCPs (یا قرص های ضدبارداری خوراکی)
این نکته لازم به ذکر است که حتی پس از تزریق واکسن اچ پی وی نیز باید از کاندوم استفاده کرد تا مانع از ابتلا به سایر بیماریهای مقاربتی شود.
در حالی که هیچ آزمایشی برای بررسی وجود احتمالی زگیلهای تناسلی وجود ندارد، فرد باید در ملاقات ماهیانه و سالیانه با پزشک خود از نظر وجود احتمالی بیماریهای آمیزشی به دقت بررسی شود. این کار به حفظ سلامت فرد کمک بسیار زیادی خواهد کرد.
حفظ رابطه تک پارتنری
در روش های پیشگیری از ابتلا این ویروس، مهم ترین نکته حفظ رابطه تک پارتنری است. داشتن رابطه جنسی تنها با یک نفر، احتمال ابتلا به بیماریهای مقاربتی را کاهش میدهد.
مطلب پیشنهادی: زگیل تناسلی در زنان
عدم استفاده از الکل
استفاده از الکل و مواد مخدر باعث رفتارهای پرخطر جنسی میشود و احتمال ابتلا به بیماریهای مقاربتی را افزایش میدهد.
با توجه به مسری بودن ویروس اچ پی وی و زنده ماندن چند روزه ی آن روی سطوح آلوده، لازم است که در صورت تماس دست یا شیء با ضایعات زگیل تناسلی، حتماً دست ها را شسته و وسایلی که با ضایعات در تماس بوده اند را ضدعفونی کرد تا سبب انتقال ویروس به دیگری نشود.
اما لازم به ذکر است که استفاده از مواد ضدعفونی کننده رایج همچون الکل، اثری بر این ویروس ندارد و باعث از بین رفتن آن نمی شود.
به عبارت دیگر، ضدعفونی کننده های بر پایه الکل و گلوتارآلدئید روی ویروس HPV بی اثر هستند و تنها با استفاده از ترکیبات هایپوکلریت، پراستیک اسید و یا قرار دادن لوازم و وسایل آلوده در انکوباتور می توان سطوح آلوده را ضدعفونی کرد.
مطلب پیشنهادی: پماد و داروی زگیل تناسلی
تشخیص و درمان موثر عفونت های واژینال و دهانه رحم
این عفونت ها باعث ماندگاری بیشتر عفونت های ناشی از HPV شده، چرا که دیده شده است HPV در محیطی که عفونی می باشد رشد و نمو بهتری پیدا می کند تا در یک محیط سالم در ناحیه واژن و دهانه رحم. بنابراین با تشخیص دقیق عفونت و با درمان موثر آنها از ایجاد بستر مناسب برای ماندگاری عفونت HPV جلوگیری می شود.
بدین منظور انجام تست دید مستقیم و کشت از ترشحات واژن و دهانه رحم برای تشخیص عفونت های هوازی و بی هوازی باکتریال، قارچی، تریکوموناس، عفونت های داخل سلوی نظیر کلامیدیا، مایکوپلاسما و اوره آپلاسما را انجام دهید.
جمع بندی
- از شریک جنسی خود بخواهید که توسط یک پزشک معاینه شود و با پزشک در مورد واکسن اچپیوی صحبت کند. این واکسن در برندهای مختلف از شما در برابر آن سویه از ویروس اچپیوی که باعث ایجاد زگیل تناسلی میشود به خوبی محافظت خواهد کرد.
- همیشه در هنگام رابطهی جنسی واژینال، مقعدی و دهانی از کاندوم و کاندومهای دهانی استفاده کنید.
- زمانی که مطمئن هستید که مبتلا به بیماری شدهاید، حتی با استفاده از کاندوم رابطهی جنسی برقرار نکنید. گاهی در مناطقی که کاندوم امکان پوشاندن آن را ندارد هم زگیلهای تناسلی وجود دارد.
- سیگار نکشید، در صورت مصرف دخانیات خطر ابتلا به این بیماری در شما بیشتر از سایر افراد خواهد بود. از طرفی در افراد سیگاری حتی بعد از بهبودی هم احتمال زیادی وجود دارد که دوباره زگیلهای تناسلی ظاهر شوند.
- همیشه پیش از برقراری رابطهی جنسی با شریک جنسی خود صحبت کنید و او را در جریان بیماریهای آمیزشی خود قرار دهید. به این ترتیب با کمک هم از انتشار بیماری تا حد زیادی جلوگیری خواهید کرد.